i285697114288025831._szw200h250_fame322 (2)    

Nordisk Viltspårchampion Gråmanns Fame. Bild tv.

Nordisk Viltspårchampion Gråmanns Power Love Of Fame. Bild th

 

 

Mina hundar; Gråmanns Fames Championpriser i Viltspårprov! Gråmanns Fame född 2004. 2006 SE VCH 2008 NRK Champion och segrare i konkurrensklassen av 15 startande och enda hunden med HP utöver 1:a Pris och Championtiteln! 2010 FIN VCH FIN SPCH i VOI ( segrarklass i viltspår) med 46 poäng av totalt 50. Nord VCH 2010 ! Gråmanns Power Love Of Fame född 2014. SE VCH år 2015. FIN VCH FIN SPCH i VOI ( segrarklass i viltspår) med 46 poäng av totalt 50. 2017-07-12. 2019-08-04 Norsk viltspårchampion. Nordisk viltspårchampion!

Under år 2014 -2015 startade jag endast upp en vår- och höstkurs, pågrund av att min egna hund Gråmanns Fame, tråkigt nog gick över regnbågsbron och en ny valp flyttade hem till mig.    

Gråmanns Power Love Of Fame, även hon kallad Fame, kommer ifrån samma kennel som min förra med släktband från min föregående älskade vän och arbetskamrat.

 

Gråmanns Power Love Of Fame

född 2014-03-08, började jag spårträna då hon var 10 veckor.

Året efter startade jag henne på spårprov. Fame klarade anlagsklassen den 12/5-2015. Domare Leif Henriksson i Lohärad, Norrtälje.

Bedöming, Tiken startade bra, klarade vinklar och oblodad sträcka mycket bra, går något fort med bra fokus på spåret. Godkänd i anlagsprov.

Den 4/6-2015 startade Fame i öppen klass spårprov. 1,a pris.      

Domare Jan Domarhed i Uppland/Uppsala.

Bedömning, En duktig tik som klarar provet på utmärkt sätt. Skottfast.

Den 15/6-2015 startade Fame i öppen klass spårprov. 1,a pris.     

Domare Ingvar Sahlberg, Uppland/Tärnsjö

Bedömning, Lämplig hund för eftersök. Skottfast.

Den 22/6- 2015 startade Fame i öppen klass spårprov. 1, a pris.     

Domare Leif Henriksson, Lohärad, Norrtälje.

Bedöming, Tiken började spårnoga, vid vinkel 2 oblodad en ringning som klarades bra därefter helt felfri till viltdelen. Skottfast.

Med detta erövrade Power Love Of Fame Svenskt Viltspår cahampionat

År 2016 inriktade jag mig på att ta Nordiskt viltspår championat. Norge och Finland kräver utställnings meriter på Internationell hundutställning, öppen klass, för att erövra deras viltspår championat i rasgrupp 1. Power Love Of Fame fyllde 24 månader den 8 mars 2016. Jag ställde ut Fame i unghundsklass på Stockholms vinnarutställning år 2015 i december och fick då Very Good i pris. Har man bruksschäfer med rak rygg och sund kroppsbyggnad, får man vara tacksam över ett Very Good i prisvalör, vilket motsvarar en slät 1.a med nuvarande pris eller bra 2.a pris i kvalite. Det har gått mode i schäfers exteriöra utseende på hund utställningar. E- schäfer och B-schäfer tävlar dock i samma klass. Under året 2016 åkte vi på hundutställningar både nationella och Internationella. Vi var i Västerås, Uppsala, Visby, köping och Stockholm och erövrade 2 st. Excellent och 3 st. Very Good samt fick vi Good i pris av två domare som inte alls ville se till sundheten på min hunds kroppsbyggnad...de valde schäfrar med räkstjärt istället. Nu har vi meriterna på hundutställningar som krävs för att erövra viltspårchampionat i Norge och Finland och fortsätter träna inför dessa spårprov år 2017. Vi kan även tänka oss fortsätta vår karriär på utställningsarenan men då schäfer kräver bruksprovsmerit för att erhålla cert, så måste vi även jobba på att  först erövra en sådan merit.

Vi deltog på inofficiella hundutställningar med BIR, HP och en del grupplaceringar åren 2014-2016. Vill man visa sin hund på officiella hundutställningar är det bra att träna både sig själv och hunden att visa upp sig till sin fördel på dem.

Power Love Of Fame korades i Eskilstuna den 10/9- 2016 med 469 poäng. Godkänd MT, mentaldel och godkänd Exteriör.

Korningen kallas också avelskorning. Hunden uppfyller de krav som ställs på rasens mentalitet likväl som exteriör, enligt standarden.    

2017-07-12 erövrade Gråmanns Power Love Of Fame FINSKT VILTSPÅR CHAMPIONAT !

Spårpoäng 46 av 50!    Läs mer i menyn Finskt viltspår.

2019-08-04 erövrade Gråmanns Power Love Of Fame Norskt viltspår championat! Därmed är hon nu Nordisk viltspårchampion! Läs gärna mer om vår resa i Norge år 2019 på vår FB sida!

Utställning

Den 17 juni i Bastmora i Södertälje och  26, 27 augusti år 2017 deltog Fame i SHK Internationella hundutställning i Västerås i arbetarklass och erövrade titeln Arbetsklass Champion! *  Fame kan nu även titulera sig som  Årets Rasgruppvinnare 2017 i SHK !

Cert och Excellent samt grupp vinnare den 17/6-17 i Södertälje, 26/8-17  Cert och Excellent samt grupp 2,a och 27/8-17 Cert samt Excellent samt grupp 3,a.

* Motsvarar utställnings championtitel i Bruks klass inom SKK*.

Fame har även erövrat Excellent på 2 st. Nationella hundutställningar i SKK

och Very Good på Internationella ÖKL utställningar i SKK. Några domare som endast vill se sluttande ryggar har givit Fame endast Good.

Svenska Hundklubben

som är en av de två stora hundklubbarna i Sverige, Norden samt Världen förespråkar SUNDHET före defekter i exteriören hos hundar, vilket är att framhålla vara det bästa för god hundavel!

Jag rekommenderar dig varmt välkommen till SHK HUNDKLUBBAR!

ÅR 2017-11-10 hände ett mord i samma kommun vi bor.

Polisen gick ut i SVT Veckans Brott med GW Persson och efterlyste vittnen till händelsen samt efterlysning på föremål. En vän till mig rekommenderade min hund att delta i en FB grupp vi är med i "Varning i Järfälla" som startade en skallgång. Den 25 november dagen före skallgång och efter att Polisens egna hundar sökt efter föremålen och inte hittat några, så eftersökte vi och hittade föremålen efter 2 h arbete i skogsterräng. Föremålen är nu upphämtade av Polisen och inne för DNA analys. Svar väntas i februari 2018 om det är eftersökta föremål Fame hittat. Uppdatering följer...

UPPDATERING år 2018. Polisen har nu bekräftat att de upphittade föremålen hör till brottsoffret. På grund av sekretess för utredningen kan vi inte ge ange upphittade föremål här eftersom en utredning fortfarande pågår. Föremålen har ändå bidraget till att Polisen kan avskriva vissa teorier om olika anledningar till brottet. 

Under år 2018 har Fame sökt som ID hund efter en sköldpadda. Vi hittade inte sköldpaddan då vi eftersökte den men kunde konstatera att den vandrat iväg. 2 dagar efter hittades sköldpaddan levande efter de anvisningar den kunnat ta sig fram på.

Ett lamm stals ur en hage i juli månad 2018 och jag och Fame eftersökte utanför och innanför i hagen med en flock Gutefår. Fame hittade 3 st. föremål som jag lämnade in till Polisen dagen efter. Utredning pågår så uppdatering sker...

En hamster rymde från en villa i Stäket i slutet på juli månad och vi eftersökte en natt utan att få upp spår utomhus. På grund av att Fame löpte, gick vi aldrig in i huset. 2 st. utbildade ID hundar sökte dagen efter och ytterligare en dag efter den första utan att de hittade spår utomhus. Hundarna hade markerat inomhus men när golvplankor togs bort så fanns det ingen hamster där. Det är sorgligt att alla bortsprungna djur inte går att hitta men så kan det sluta.

Fame eftersökte även hästen Helge som skrämdes av nyårsraketer i Norrtälje för ca 3 år sedan och som hittades drunknad i sjön Limmaren våren därpå. Fame var bara 9 månader gammal då hon deltog i flera eftersök och gjorde ett strålande arbete som hon tog på fullaste allvar i januari - februari. Tragiskt nog hade Helge sprungit ut på isen som inte bar honom under nyårsnattens firande.

Jag och Fame är med i NOS som är ett projekt Polisen startat upp i vår kommun och i andra kommuner. Hundägare kan utbilda sig för att hjälpa till att observera brott mm, då rastpromenaden äger rum. Detta år har vi släckt engångsgrillar folk lämnat kvar i naturen trots eldningsförbudet. Bra att ha med vatten i ryggsäcken sommartid! 

Fame och jag hjälpte till i eftersök på en försvunnen person och ägodelar till denne i vår kommun genom Missing People i september månad 2018. 

Fame jobbade på outtröttligt i våra skogar tillsammans med mig under några veckors tid. Missing People är värda all kred. i världen för det otroligt fina arbete de genomför för att hitta försvunna människor! Tyvärr återfanns personen i en helt annan kommun avliden. Beklagar.  

-Om fler eftersök sker i framtiden hoppas jag att vi kan få hjälpa till ånyo. 

Vem sa att viltspårhundar bara kan en sak i spår...

Tror ärligt talat att hundar har förmåga att lära in olika spår bara vi är tydliga med miljösignaler och tränar dem att förstå vad det är för sorts arbete vi vill att de ska utföra.

 

Mina hundar genom åren:

Bamse, beagle, född 1967, omplaceringshund, kom till mig då han var 9 år. Bamse blev 15 år.

Elin, beagle, född 1978, omplaceringshund, kom till mig som 3 månaders valp och blev 16 år.  

Kurants Narr, Tysk schäfer född 1978, omplaceringshund, kom till mig 1979 och blev 14 år.

Skorpan. labrador, född 1983, omplaceringshund kom till mig 1992. Skorpan blev 12,5 år.

Kurants Ambra, kallad Sandra, Tysk schäfer född 1993 köpt som valp vart 11,5 år. Fick en juvertumör som op. och var godartad men visade sig ganska kort tid efter inte vara det.     

Okej´s  Misty Evening, kallad Sara, Golden retriever, född 1994, köpt som valp vart 15 år.

Gråmanns Fame, kallad Fame, Tysk schäfer, född 2004, vart 9,5 år. Fick en tumör som inte gick att op.     

Gråmanns Power Love Of Fame, kallad Fame, Tysk schäfer, född 2014. köpt som valp. Fame 2, är min nuvarande hund.   Varför Fame kom att kallas samma namn, som fd Fame, är att det bara blev så. Lite svårt ibland för folk att veta vilken utav Fame jag talar om...men inga problem för mig iaf. v   

Jag har haft 4 st. omplacerings hundar och 4 st, som jag köpt som valpar.

Omplacerings hundar vart en naturlig del för mig att ta hand om efter min utbildning inom hundpsykologi. Då jag valde att arbeta mera meriterande beslutade jag mig för att skaffa valp från uppfödare.

Varför det blev rasen tysk bruksschäfer är väl för att jag fastnade för deras intelligens och arbetsduglighet. Schäferrasen är den ras som klarar av exakt vad alla andra raser är specialister på. Schäfern är en allround hund. Rasen kräver sin förare och är ingen nybörjarhund. Väl dresserad och med flera timmars aktivitet varje dag i form av hjärngympa och fysiskt arbete, är schäfern en helt underbar hund som fångat mig. Schäfern duger inom så många användningsbara områden vi människor skapat för den. Den kan leda en blind, spåra narkotika mm. används som räddnings- eller tjänstehund inom försvaret och polisen. I eftersök kan man dra nytta av deras spårnoggrannhet och mod. Dådkraften gör att den inte besväras av svaga nerver. Förvisso finns både jakt, vakt och försvarslust i rasen. Vall är olika stark inom vissa linjer eftersom rasen är en boskaps- och herdehund. Dess godmodighet, harmoni och arbetslusta är nog det jag föll för och varför jag kommit att älska just denna ras. Kurants Ambra, schäfer, ställde älg med ståndskall och apporterade både land- och sjöfågel. Släpspår klarade hon utmärkt.   

Det var med Sara, golden retriever, som detta med viltspår påbörjade min karriär i denna genre. Dock blev det inte med Sara utan med Sandra som det hela startade...på allvar.

Läs gärna mer om schäfers exteriör på      

http://www.louisdonald.com/the-evolution-of-the-back-of-the-gsd.html


Bilden högst upp på sidan: Gråmanns Fame med hennes spårpriser i champion klass viltspår, Sverige, Norge och Finland. Nordisk viltspårchampion. 

                                                              

Fotoalbum