hjortAlla raser kan lära sig eftersöka klövvilt?

 

Eftersök PÅ KLÖVVILT kräver sin hund! Här ger jag 3 st. exempel på klövvilt vid eftersök.

 

Eftersökshunden som skall lära sig eftersöka skadskjutna eller trafikskadade klövvarter är ofta ras eller blandraser. Raserna är ofta framavlade för de olika ändamålen på klövarterna.

Älgshundsraserna Grå och jämthund är specialiserade att spåra älg, ställa älg och ståndskälla. En hund som inte kan ställa älgen är förkastligt så ståndskall är en av rasens egenskap som "söver" djuret genom skallgivning att stanna kvar på plats!

Det finns naturligtvis andra ras- eller blandraser som kan lära sig spåra älg men att ställa en älg så jägaren kan avfånga den kräver en hund som har förmågan naturligt medfödd. Älgen är Sveriges största klövvilt och kan såväl löpa långt och länge samt skada, sparka eller stånga ihjäl en hund vid trängt läge om hunden inte håller undan för utfallen!

 

Vildsvin är också denna art en utmaning att eftersöka för en hund. Grisen försvarar sig  gärna mot sina efterföljare med att göra utfall mot hunden eller anfalla den och innehar sylvassa betar till tänder. Här krävs en specialutbildad hund gärna under 20 kilo i vikt, som har chans och vett att snabbt hålla undan för grisens utfall. Skärpan hos hunden måste dock vara stor att modet (dådkraften) hos hunden gör den bekväm vid kontakt med gris, även när den släpps lös mot den skadade grisen. Här bör man också tänka på att helst ha med sig 2 st lösjagande hundar på gris som är vana att jaga tillsammnans och som kan släppas lösa tillsammans med eftersökshunden mot grisen. Vid närkontakt med grisen släpps hundarna lösa för att distrahera grisens utfall så att hundföraren (jägaren) kan avfånga (avliva) svinet!

Vanliga hundraser för eftersök på gris är bl. a rasen Wachtelhund, laikor och blandraser av Plotterhund. Hund som ska utbildas att eftersöka vildsvin bör testas i grishägn att rekommendera. I grishägn går vildsvinen lösa och hundarna släpps ihop med dem. En utvärdering görs om hur hunden uppträder vid närkontakt med svinen.

 

Rådjuret är den klövvart som kan påstås vara en av de lättaste att eftersöka. Rådjuret har inte samma försvarsmekanism. som de andra klövvarterna. Vanliga hundraser som eftersökshund är Tax, drever, Beagle, spanel och grythunds raserna.

**************************************************************************************************************

 

Hundförarens önskvärda kunskaper!

Du som hundförare bör inneha jägarexamen samt vara väl påläst om de olika klövarterna för att bedriva eftersök. Du bör också ha jagat en tid utan hund. Vid dina första eftersök och under hundens fortsatta utbildning, ska du helst ha med dig en skytt, så du hela tiden kan koncentrera dig på att läsa din eftersökhund då den arbetar i spåret. Skytten kan då enbart koncentrera sig på att avfånga det skadade viltet. Att göra "allt i ett" själv, erfordrar erfarenhet och mycket disciplin på hundens lydnad. Att ladda vapnet samtidigt som hunden kanhända tänder till vid närkontakt med viltet kan bli frustrerande för er båda. Viltet kanske reser i legan och sticker iväg från platsen!

Du ska aldrig låna ut din hund för eftersök till annan person som inte utbildats tillsammans med hunden! Bara Du som hundförre kan ju läsa din hund bäst! Eftersöket ska även ske i spårlina till 98%.

 

Kan sällskaps- eller brukshundar bedriva bra eftersök?

Vilken hund som helst kan lära sig att spåra m e n alla hundar med vissa undantag lämpar sig inte som eftersökshundar. En sällskaps hund eller brukshund kan bedriva mycket bra eftersök då deras jaktintresse kan vara något lägre i motivation för frilevande vilt än en renodlad jakthundsras! Din hund måste också tränas kontinuerligt tillsammans med dig, så ni orkar genomföra kilometers vis långa spår, i ibland i eländig terräng!

Alla eftersökshundar måste lära in grunderna i att viltspåra konstlade spår för att Du och hunden skall kunna arbeta i ett team work och för att hitta det skadade klövviltdjuret.

 

Provformer i VILTSPÅR PROV;

anlagsklass, (det första trappsteget).

Öppen klass (det andra trappsteget).

Då din hund lyckats uppnå meriten Svensk viltspårchampion är det dags att prova hunden i skarpt läge!  Vidareutbilda hunden genom att låta den prova på att spåra enbart klövvilt som skjutits i en hjärt- eller lungträff! Ett relativt kort eftersöksspår på ca 100-200m som leder fram till det döda djuret är den bästa övningen och den störtsa belöningen för hunden!

Den dagen du kommer prova på att låta hunden eftesöka skadskjutet klövvilt i skarpt läge, måste du ovillkorligen, ha med dig en välutbildad eftersökshund och erfaren hundförare som back up!  Din hund kan misslyckas finna det skadade djuret och de måste hittas av djurskyddsskäl. Back up ekipaget ska snabbt vara på plats och kunna ta vid efter dig! Hunden ska också kunna efterspåra efter redan spårande hund! Som du förstår är det många träningstimmar framför er innan ni kan titulera er färdiga i skarpt läge!

 

Har du en sällskaps- elller brukshund som spårar utmärkt, spårsäker, går sakta och negligerar frilevande vilt, kan du och din hund vara dugliga för eftersök! Be ett jaktlag ta med er som "eftersöksekipage" om du känner att dina provdomare i anlags-öppenklass, givit er respons att utbilda er vidare! De flesta domare i viltspår jagar själva och ser ganska väl om talang finns hos förare och hund! Utbildningen inför skarpt läge att eftersöka skadat klövvilt börjar på samma sätt som beskrivts ovan för jakthundar.

 

Läs mer om eftersok i min skrivna bok i ämnet "Träna viltspår öppenklass! finns hos nätets bokhandlare!

Du kan även anmäla dig till min kurs i eftersök där vi preparerar lagda spår med störningar! Du kanske även har en spårhund som växlar eller förleds i spår av vilt? Då är detta en bra och lämplig kurs för er båda! Du som hundförare har här chans att korrigera din hund samtidigt ställs krav på din förmåga att avläsa din hunds spårteknik!

-Se separat länk i menyn om kommande start! 

 

Bilderna

Marita Carlsson Instruktör i ämnet Viltspår

Hundförare i eftersöks arb.

 

 

 

 

chilla 1Labradorens Chillas första eftersök

i285697114288299387i285697114286396492 (1)